Verkocht

Elastolin Olifant Sold

Artikel 1 van 45 Volgende

Ik was altijd al fan van deze olifantjes. Nu heb ik er 3 kunnen kopen, 1 mag de verkoop in. Zeer oud!
 

De firma O&M Hausser werd gestart in 1904 door de broeders Max en Otto Hausser in Ludwigsburg. Hier werden onder het merknaam ’Elastolin’ een buitengewoon grote collectie figuren gemaakt. De eerste figuren waren hoofdzakelijk dierenfiguren van ca 10 -14 cm groot. De eerste 7 cm figuren verschenen pas in 1912 en waren nog simpel. Dat waren historische of hedendaagse figuren/soldaatjes met vele nationaliteiten en een niet aflatende stroom dierenfiguren, huisdieren en dierentuindieren. De figuren werden om een draadframe gevormd/geperst van een materiaal dat hoofdzakelijk bestond uit zaagmeel, lijnzaad en lijm (composiet) en daarna met de hand beschilderd. Na de overname van de Firma Tipple Topple in 1925 kwamen er ook allerlei blikken voertuigen en kanonnen bij. In de jaren ’30 verhuisde het bedrijf naar Neustadt bij Coburg. Vooral na 1936 werd elk onderdeel van het Duitse leger afgebeeld. De productie duurde tot 1943 en werd in 1946 weer opgepakt en dit waren hoofdzakelijk niet-militaire series. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de productie onderworpen aan de strenge voorwaarden van "de-nazificering."

Al begin jaren ’40 werd door zoon Rolf Hausser geexperimenteerd met allerlei soorten plastic. Hausser bleef de merknaam Elastolin gebruiken toen het in 1955 de productie van composiet vervangen werd door figuren in series van 7 en 4 cm natuurgetrouwe polystyrene figuren met zeer hoge detaillering: Romeinse soldaten, Hunnen, Vikingen, Noormannen, Landsknechts en 17e-eeuwse Turken en meer volgde. Hausser-Elastolin vervaardigde personificaties van Prins Valiant en Karl May. Samen met deze figuren kwam een indrukwekkende nieuwe lijn van katapulten, belegeringstorens, een stormram, kamphekken, en vroege artilleriestukken. In Frankrijk werden de series uitgebracht door de firma Ougen.

Verzamelaars herkennen een aantal verschillende productie-series(of typen) aan de beschildering en de zeldzaamheid (en waarde) van een aantal figuren is ook de kleur van hun kleding bepalend; sommige kleuren zijn zeldzamer dan anderen.

Hausser stopte de productie van composietfiguren in 1969. De productie van plastic figuren duurde tot 1982. En het bedrijf ging failliet eind 1983. Veel van de Hausser mallen werden gekocht door de Preiser Company en Deze brengt vrijwel de complete, en hier en daar zelfs uitgebreide reeks 7 cm figuren op de markt. Ook de firma Barthel brengt het complete programma van 4 en 7 cm figuren uit, samen met een grote uitbreiding aan nieuwe modellen.

© 2009 - 2021 Servies & Brocante | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel